“Jag äter ändå ganska hälsosamt”
“Jag skulle säga att jag äter rent”

De här berömda fraserna hör vi som arbetar med hälsa, kost och träning ofta och vi pratar ofta om det med er. 

Det vi kan se i våra mätningar och invägningar är att många har över 35% kroppsfett och saknar tillräcklig muskelmassa trots att man tänker “amen, jag äter ändå ganska hälsosamt”. “Så dålig är min kost inte.” “Va fasiken???”

Lugn, det är inte ditt fel. Det är inte lätt att ha koll på allt i dagens galna hälsodjungel. Vi ska hjälpa dig med att förstå varför. 

De 4 vanligaste anledningarna till varför du inte går ner i vikt trots att du äter hälsosamt. 

1.  Att äta hälsosamt och rent är subjektivt. Det betyder olika för olika personer och det finns ingen riktigt bra definition. 

2. Du räknar inte dina kalorier. Alltså har du ingen aning egentligen. 

3. Du underskattar antalet kalorier du äter under en dag. 

4. Du mäter inte tillräckligt noggrant. 

VI ska titta närmare på de här 4 faktorerna. Det finns såklart fler grejer som påverkar men vi tittar på det vanligaste här. 

Vad som är hälsosamt är subjektivt!

 • De olika etiketterna “hälsosmat”, “rent” är subjektiva. Vad är hälsosam mat för dig? Och varför? 
 • Vår kropp förbränner och hanterar mat olika. Så t ex en banan, som kan vara nyttig för en person kan vara oerhört till för någon med fruktosöverkänslighet att äta. 
 • Är det hälsosamt bara för att det är lite fett? Eller mycket? Och hur är det med kolhydrater? Och kolesterol? Kommer ägg bli din död? 
 • Och om maten har mer än 5 ingredienser. Gör det den dålig? 
 • Poängen är att det inte finns EN definition av vad som är en hälsosam kost eftersom det ser annorlunda ut för alla. 

 

Du håller inte koll på antalet kalorier

 • Kvantitet är precis lika viktigt som kvalitet. Näringsinnehållet är viktigt – vi vill att maten vi äter ska vara full av vitaminer, mineraler och makronäringsämnen. Men att äta rätt mängd mat, rätt antal kalorier är en viktigt nyckel för att lyckas. 
 • Du kan överäta eller underäta bra mat. Inget av det är särskilt bra. 
 • Antalet kalorier du äter kommer att vara den största påverkningsfaktorn när det kommer till att gå ner i vikt. Punkt. 
 • Kalorier räknas – oavsett om du räknar dem eller ej. Så om du vill se en skillnad på vågen, en förändring i kroppsfett eller muskelmassa så måste du ha koll på kalorierna. 
 • LCHF och Ketodieter är framgångsrika eftersom de kontrollerar kalorier genom att plocka bort en hel grupp av makronäringsämnen dvs kolhydrater.  
 • Dieter med lågt fett är framgångsrika eftersom de plockar bort en hel grupp av makronäringsämnen dvs fet.
 • Periodisk fasta är framgångsrik eftersom de kontrollerar kalorierna genom att reducera tiden då du får äta.  
 • Så i slutänden handla alla dieter om att på ett eller annat vis  kontrollera antalet kalorier. 

Du överskattar din aktivitetsnivå och hur mycket kalorier du bränner på en dag!

 • När du bestämmer hur många kalorier du ska äta på en dag så spelar din aktivitetsnivå och hur mycke du bränner en stor roll. 
 • Många överskattar sin aktivitetsnivå. 
 • Det är vanligt att göra felaktiga antaganden gällande ditt kaloriintag. EN vecka kanske du tränar 1 gång, en annan vecka 5 gånger men ditt kaloriintag baseras på när du tränar 5 gånger. Det blir såklart inte så bra. 
 • Man gör också gärna felaktiga antaganden gällande sin aktivitetsnivå utanför träningen. Många säger att de är “ganska aktiva” trots att man sitter vid skrivbordet hela dagen, pendlar med bilen och går 1 km med hunden. Jag skulle vilja påstå att din aktivitetsnivå när du inte tränar är mycket viktigare än den korta avgränsade tiden du tränar. I varje fall för de allra flesta. 
 • Kalorimätare är ofta felaktiga. Olika appar mäter olika. Undersökningar har visar 25-90% fel!!!!!! Förbränning är något unikt och mycket mer komplicerat än att ditt löpband eller din klocka ska kunna mäta den.  Därför är det bättre om du lär dig ha koll själv. 

Du mäter inte tillräcklig rätt

 • Okej, låt oss säga att vi fastställt hur många kalorier du behöver äta för att nå ditt mål. Hur man ska applicera det där kalorimålet kan vara lurigt. 
 • Det är svårt att exakt hålla koll på hur många kalorier man äter på en dag. Min erfarenhet är att vi generellt inte är särskilt bra på det. 
 • Några extra tuggor här och var, ditt barns rester, lite extra matlagningsolja, att glömma att räkna det du dricker osv….
 • Jag har haft en massa samtal med människor som säger “jag har ätit 1000 kalorier om dagen men går fortfarande inte ner i vikt.” Jag vet direkt att det är högst osannolikt att man ätit så lite kalorier och inte gått ner i vikt. I de flesta så är man bara inte medveten om alla extra kalorier man stoppat i sig. 
 • Troligtvis äter du mer än du tror. Det är ingen medveten lögn eller överdrift – de flesta följer bara inte sitt kaloriintag så noggrant som de tror. Det är verkligen en skill om något och troligtvis en sådan sak du behöver hjälp av en coach med. 

 

Ett av de bästa tipsen är att föra en kostdagbok under en vecka eller mer. 

Jag rekommenderar att du skriver ner precis allt du äter, dricker, sover, hur du rör på dig utanför träningen, antal steg, din kroppsvikt varje morgon, din upplevda stressnivå osv. Skriv hellre ner för mycket än för lite. Ganska snabbt kommer du själv att få en bild av hur det verkligen ser ut. Utan ursäkter. Svart på vitt. Troligtvis kan du själv också ganska tydligt se vad du behöver göra.

 

Att äta hälsosamt är subjektivt, du räknar inte dina kalorier alls eller inte tillräckligt noggrant eller du underskattar antalet kalorier i förhållande till din aktivitetsnivå. Det här är några av de sakerna som vi tar i beaktande när vi guidar människor till bättre kostvanor. Allas behov är olika – man har olika mål, olika ämnesomsättning, olika kroppskompositioner, olika träningsrutiner och livsstilar. Allt påverkar men i grunden handlar det om ANTALET KALORIER. Punkt. 

Bli nu inte överväldigad utan bara fråga om du vill ha hjälp – vi är experter på livsstilsförändringar, kost och träning på CrossFIt Kungsbacka och vi vill hjälpa dig!