Enklaste sättet att komma tillbaka till träningen från semestern eller ett längre uppehåll är att helt enkelt inte göra ett uppehåll. Det kan verka självklart, men det finns faktiskt ingen anledning att inte träna under semestern. Skaffa en Kettlebell och ett stadigt rep eller ringar och du har helt plötsligt alla möjligheter att göra vad som helst under semestern.

Men, mitt mål med det här inlägget är inte att förklara för alla hur enkelt det är att träna under semestern utan hur man kan ta sig tillbaka från att inte ha tränat under en månads tid (eller längre för den delen).

Mentala aspekter

En av de viktigaste aspekterna när man ska komma tillbaka är den mentala biten faktiskt och det är också anledningen till varför jag börjar med det.

Att komma tillbaka är tufft. Du kommer att prestera sämre än när du tog ditt uppehåll. Så är det bara. Vissa tar det som en utmaning, andra tappar motivationen totalt. Jag föredrar den första varianten.

Under den här första tiden är det viktigt att ha en målsättning, att veta vart du vill. Kanske är det att komma tillbaka (för du vet var du var, right? Du har skrivit upp det? RIGHT?!), kanske är det att bli bättre än vad du varit. Oavsett målsättning är det viktigt att den finns där så du vet vad du ska fokusera på.

Fysiska aspekter

När du kommer tillbaka kommer du att ha tappat en del av de fysiska aspekterna du hade tidigare. Du kommer att lyfta mindre vikter. Du kommer att orka mindre och uppleva att du flåsar som en blåsbälg när det är dags att springa lite eller få upp pulsen. För den mentala delen (för det är jobbigt, mentalt alltså), titta igenom den tidigare delen av inlägget.

För den fysiska delen bör du vara medveten om att det går väldigt fort att komma tillbaka. Styrka tar lång tid att bygga upp och tar därför lång tid att bryta ner helt och hållet. Värre är det med konditionen, den tappas fort och under 6 veckor av inaktivitet har man tappat stora delar av din maximala kapacitet. Men ljuspunkten i mörkret är det faktum att inom 6 veckor av konditionsträning har du fått tillbaka runt 80% av ditt tidigare max.

Se till att börja ganska lugnt, försök dig inte på några personbästa i början. Sätt upp en plan på 4 veckor där du ökar intensiteten för varje vecka och framförallt, följ den. Kom inte på ursäkter för varför du ska gå ifrån den planen för det är bara ursäkter.

För de absolut flesta tar det runt 2 veckor att komma tillbaka in i träningen, i alla fall till en punkt där det inte känns som att man står framför Berlinmuren x2 med sovjetiska vakter runtom som försöker hindra dig från att ta dig över.

Det blir lättare efter de 2 veckorna, tro mig. Fokusera på att få tillbaka motivationen till träningen och resten kommer att gå lättare.

Summering

För att summera det här inlägget kan man dela upp det i 2 delar.

  • Mentala aspekter
  • Fysiska aspekter

Börja med att fokusera på den viktigaste delen, den mentala. Se till att du är motiverad och redo för att du inte kommer att prestera lika bra som tidigare men du vet innerst inne att det bara är en temporär fas. Det går över.

Den andra punkten, de fysiska aspekterna är viktiga dom med. Se till att börja lugnt. Stressa inte fram resultaten, se till att träna konsekvent ett par gånger i veckan och resultaten kommer att följa. Gör det gärna med ett gäng vänner, det blir roligare och mer motiverande då!

Om du har varit på semester och funderar på hur du ska komma igång nu efter sommaren får du gärna höra av dig till oss här på CrossFit Kungsbacka så hjälper vi dig! Om du någonsin har tränat någon lagidrott kommer du säkert ihåg hur kul det var med den gemenskapen. Den har vi här. Vi stöttar, hjälper och motiverar varandra att uppnå våran fulla potential.  Se bara till att fylla i formuläret nedanför, skriv så utförligt du kan så vi kan hjälpa dig på bästa sätt!

[Form id=”33″]