Den ofta förvirrande vetenskapen kring kost fortsätter: Kolhydrater kanske inte är så dumt trots allt!

Fett är dåligt, kolhydrater är bra.

Nej, vänta, fett är bra, kolhydrater är dåligt.

Nej, vänta nu igen, kolhydrater kanske är okej?

Det är ibland svårt att veta vad man ska tro när det kommer till vad du ska använda som bränsle till din kropp, även om de senaste trenderna har lutat mot idén att fett inte gör dig fet och kolhydrater är något man ska undvika.

En nyligen publicerad studie i American Journal of Clinical Nutrition (http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/02/07/ajcn.116.139683) säger däremot att kolhydrater är bra, eller åtminstone fullkorn är bra (särskilt i jämförelse med processerade kolhydrater). Om du har tagit bort alla typer av kolhydrater ur din kost kan det vara värt att kolla upp.

Väldigt kort så kom de i studien fram till att de som åt fullkorn brände kalorier bättre än de som åt mer processerade varianter och deras glukostolerans var bättre också.

I en artikel som publicerades i Toronto Sun (http://www.torontosun.com/2017/03/21/stop-avoiding-carbs-whole-grains-are-good-for-you), berättar Susan B. Roberts, en professor inom kostvetenskap på USDA Nutrition Center vid Tufts University: “Jag tycker att anti-kolhydrat rörelsen har gått för långt för ett hälsosamt samhälle… vi bör komma ihåg att fullkorn i kosten är sammanlänkat med lägre fall av cancer så de är bra för långisktig hälsa”.

Dietisten Jennifier Broxterman, ägare av Nutrition RX (www.nutritionrx.ca) håller med. “Det är faktiskt så att de som tränar väldigt mycket har stor nytta av fullkorn. En av de bra sakerna med fullkorn är att de ofta innebär en ökning av mängden antioxidanter vi får i oss från kosten vilket är viktigt för vår hälsa”.

Hon anser att fullkorn är en “premium kolhydrat” och att de bör inkluderas i kosten tillsammans med saker som havregryn, quinoa, ris, bulgur och sötpotatis.

”Ät inte som den överviktiga personen på gymmet som försöker gå ner i vikt. Var inte rädd för att äta bra kolhydrater, som fullkorn” säger hon.

Så om fett är bra och kolhydrater också är bra, vad är då dåligt?

SOCKER!

Jag skulle vilja påstå att socker är den substans som i princip alla experter inom kost är överens om att det inte hjälper någon. Oavsett om en person äter massor med kött, om de följer en lågkolhydratskost, är vegetarian eller till och med vegan så finns det inte en enda diet eller kosthållning som säger att socker är bra.

Här har du lite anekdotiskt bevis:
Caitlin förstod inte varför hon inte kunde gå ner i vikt.

Hon åt bra, tränade mycket och hon tog till och med bort saker ur sin kost som ägg, mejeriprodukter, gluten – allt möjligt.

Caitlin fortsatte såhär flera månader, hennes kost bestod mestadels av kött, fisk, grönsaker, hälsosamma fetter, frukt och torkad frukt. Hon fick höra att honung var OK ibland så hon njöt av en kopp te med honung varje gång hon fick en chans.

Men fortfarande, ingen viktnedgång.

Efter ett tag blev Caitlin frustrerad och började återinföra saker i hennes kost: Först ägg, sedan mejeriprodukter till hon upptäckte att hennes vikt började röra sig i fel riktning. I december 2014 vägde hon 95kg på 173 cm.

“Jag ville aldrig väga 90 kg, än mindre över det” sa hon.

Något avskräckt, men samtidigt redo att göra en ordentlig förändring, bestämde hon sig för att eliminera det hon älskade mest – SOCKER av alla sorter. Inklusive naturligt socker.

Det här betydde ingen mer frukt, ingen mer torkad frukt, ingen mer honung eller något som ens liknande det. Det enda sockret hon tillät sig själv att äta var det naturliga sockret i dadlar, och inte varje dag.

Helt plötsligt började kilona rasa av hennes 95kg tunga kropp. Inom två månader hade hon tappat 10kg. Efter nio månader av i princip noll socker hade hon gått ner till 75kg.

”Jag är bara 1 kg ifrån min målvikt” sa hon då med ett leende och hon mådde bättre då än hon hade under flera månader.

Som alltid, prova genom trial and error och lyssna på din kropp och vad den berättar för dig. Om du känner att den inte mår bra eller att du inte tappar den vikten du vill tappa, prova att byta till mer fullkorn och ta bort socker!

Inlägg skrivet av Jan Clingston

 

Är du intresserad av att komma igång med oss? Klicka på knappen!