För er som håller lite koll på sociala medier och speciellt “The CrossFit Games” så kommer det här inte som en nyhet. För er som dessutom testat på individuell programmering vet precis vad jag pratar om.

För er som däremot inte har den minsta aning om vad jag menar så ska jag förklara.
Den senaste tiden har det dykt upp mer och mer och mer så kallad “Strongman” typ av träning.

Lyfta sandsäckar, dra slädar, putta slädar, gå med ”Yoke” (Ok på svneska) och farmers walks.
Typiska saker som räknas som ”general conditioning” – inte på tid men otroligt jobbiga.

Jag ser många fördelar i detta. För det första, det är en otrolig mental utmaning: du kan alltid ta ett steg till rent fysiskt. Det enda som gör att du slutar är DU och inget annat.

För det andra: eftersom det är saker som inte sliter på kroppen lika mycket som vanlig skivstångsträning gör så kan du också träna mycket mer eftersom din kropp kan bryta ner och forsla bort till exempel mjölksyran mycket lättare. Anledningen till att du inte kan fortsätta göra thrusters i ”Fran” är helt enkelt för att du inte kan transportera bort mjölksyran effektivt från musklerna. Du skapar mjölksyran snabbare än vad din kropp kan hantera det helt enkelt. Men vid ett lägre tempo så kommer din kropp klara av att hantera det. Du behöver både den här högintensiva, NU KÖR VI trösklen och den mer långsamma varianten. Det här är lite av mellanmjölken mitt emellan ”Fran” och att springa 5 km.

Längre varianter av att putta en släde, bära en sandsäck 400m och liknande förbättrar vår arbetsförmåga i en generell mening.

Men här har du anledningen till varför jag älskar just Farmers walks specifikt:

1. Greppträning är den riktiga anledningen till varför du inte kan göra mer pullups. Brachioradialis (din underarms greppmuskel) stabiliserar din armbåge medan din biceps drar dig upp. När brachioradialis blir trött måste biceps stabilisera över bade armbågen OCH dra ihop sig – det är lite som att bromsa och försöka gasa samtidigt.
2. Greppstyrka är ett val. Det är en svag punkt för många. Hur många gånger under en av Open workoutsen måste du avsluta med ”det är mitt grepp! Jag klarar inte av att hålla” innan du börjar träna mer greppspecifikt?
3. Nära på maximal kontraktion av bålen under belastning. Tänk på Farmers walk som en vertikal planka. Du spänner transversus abdominis, stabiliserar din ländrygg och behåller buktryck. Eftersom din ryggrad är i en hållning som den är gjord för kan vi lägga på belastning.
4. Traps och lats. Om du spänner dina lats ordentligt under en vända av Farmers walks så kommer du lägga till en stabilisering runt ryggraden som går att jämföras med fjädringen på bilen. Om du spänner latsen kommer du att placera din bröstrygg i en mycket bättre och stabilare position. Kan du gissa en sak? De här sakerna är något du bör göra VARJE gång du lyfter något från backen. Farmers walks lägger in de här två kritiska komponenterna automatiskt.
5. Bäckenrörelse under belastning. I de flesta av de lyften vi gör har vi våra fötter planterade i golvet. Det betyder att vårt bäcken bara rör sig i ett rörelseplan. Men i det riktiga livet utanför gymmet så roterar vi normalt i bäckenet när vi rör på oss. De flesta skador sker inte när vi rör oss upp och ner utan när vi rör oss i sidled eller rakt fram. Det beror på att vi generellt är svagare när vi inte har fötterna bredvid varandra. Så låt oss fixa det. Vad gör vi annars som låser in vårt bäcken i en position? Sitter hela dagarna. Farmers walks stärker musklerna (som gluteus och quadratus lumborum för att nämna några) som annars blir slappa av allt sittande i stolen.

Så, för att summera. Conditioning, fettförbränning, mer pullups, en starkare rygg. Möjligheten att flexa dina muskler medan du går längs med gatan och ser tuff ut. What’s not to love liksom?

Inlägg skrivet av Jan Clingston

 

Är du intresserad av att komma igång med oss? Klicka på knappen!