Några tankar kring vad vi äter.

Det diskuteras en del på boxen och allmänt av vad som är bra att äta och inte, olika dieter och liknande.

Min syn på det hela är att man ska må bra och inte ha massa toppar och dalar utan en jämn energinivå och orka med jobb, barn, träning och allt annat som livet ger oss.

Hur gör man detta?

Först och främst så äter dom flesta alldeles för lite protein här brukar man prata om MINST 1,5g /kg kroppsvikt för tränande människor jag brukar rekommendera upp till 2,5g / kg kroppsvikt oavsett vilket så ligger dom flesta människor på ca 40-65 g protein totalt vilket är väldigt lite.

Fett är väldigt viktigt för våran ämnesomsättning och för att våra hormoner ska fungera så detta ska vi absolut inte utesluta men vi bör välja bra fetter. Enklaste sättet är att inte äta för mycket mättat fett utan titta mer efter enkel omättat men framför allt fleromättat för att få i er det fettet som gynnar er i längden.

Sen har vi kolhydrater som för många är en bov, men kolhydrater kan vara nog så viktigt för att vi ska orka. När det kommer till kolhydrater är detta väldigt individuellt och kolhydrater är ingen macronutrient som är livsviktig men den ger oss energi och fyller på våra energidepåer mycket snabbare än fett och proteiner så framförallt efter träning är det bra för återhämtningen (snabb förklaring: macronutrienter är alltså protein, fett och kolhydrater).

Nånstans mellan 100g – 200g kolhydrater om dagen räcker ganska långt för vissa kan det kännas bra med mer.

Titta efter långsamma kolhydrater – fullkornsprodukter, råris, bulgur, quinoa, havregryn, grönsaker.

Det här är bara lite om hur vi bör tänka kring kosten. Vill ni ha en mer ingående konsultation så ta tag i mig så bokar vi en ett tillfälle där vi tittar mer på hur det skulle kunna passa just dig för det här med kost är väldigt individuellt så nånting som funkar bra för dig kan vara värdelöst för din kompis.

Ha en underbar vecka – Mattias

Inlägg skrivet av Mattias Cissig

20160502_4621

Är du intresserad av att komma igång med oss? Klicka på knappen!