Fem tips att tänka på för att enkelt ändra sina kostvanor:

 

  1. Standardisera dina måltider. Alltså med detta menar jag att vi människor har en tendens att bryta våra nya vanor och falla tillbaka till gamla så vad man då gör är föjande: välj 1-2 frukostar att variera mellan. Samma med mellanmål – välj ett par stycken som du alltid äter. Av den lagade maten så tar du ca 10 av dom rätterna du lagar mest och variera mellan dom, detta blir din lunch och middag. Förslagsvis det du äter till middag ena dan blir din lunch nästa. En annan fördel med detta är att man alltid har råvarorna hemma och dom används kontinuerligt så mindre släng av mat och efter ett tag blir du riktigt effektiv på att laga maten också
  1. Titta på dina recept och se vad du kan förbättra. Exempelvis kan du byta ut vanlig pasta mot fullkornspasta eller vita riset till råris, kanske rentav byta ut det mot bulgur eller någon annan kolhydratskälla. Fyll på med grönsaker (för i ärlighetens namn så är det många som slarvar just här) och med grönsaker menar jag inte tomat, gurka och isbergssallad.
  1. Kolla över näringsinnehållet i måltiderna. Som jag skrev för några veckor sedan så har dom flesta en tendens att äta för lite protein och här pratar vi om 30 – 40 g / måltid. Behöver vi öka proteinet så drar vi förslagsvis ner på kolhydraterna. Hur mycket fett innehåller det? Framför allt vilken sorts fett?
  1. Ha en matdagbok. Här rekommenderar jag en app som heter Lifesum. Här lägger du in allt du äter och dricker under dagen så hjälper den dig att hålla koll på kalorier och näringsinnehåll. (Säg till så hjälper jag dig gärna att komma igång – gratis)
  1. Ha tålamod. Att ändra sina kostvanor går inte över en natt och ska inte bara göras under en viss tid. Ge kroppen tid att acklimatisera sig till sin nya energifördelning och nya vanor så kommer du över tid märka skillnad. Skriv upp hur du mår idag, ta lite bilder , mät och väg dig (om du vill). Följ upp efter ca två månader (men inte mindre!) och se hur läget är då och vad som förändrats.

Känner du att du ändå vill ha hjälp att komma igång så säg till mig för vi erbjuder även kostrådgivning för er som vill investera i er hälsa ännu mer.

Ha en go vecka – Mattias

20160502_4621

Är du intresserad av att komma igång med oss? Klicka på knappen!