YOU SHALL NOT SNATCH, eller, Tankar om den Absoluta nödvändigheten i att använda Hook Grip

På senare tid har jag fått en massa frågor angående Hook Grip. Jag har till och med börjat märka av av att flera försöker använda det oftare nu vilket är fantastiskt bra. Vi går igenom varför det är nödvändigt i nybörjarkursen och en del under passen men jag tänkte gå in lite mer på den teoretiska och filosofiska biten av det för att se till att du verkligen använder det varje gång du försöker dig på ett Olympiskt Lyft, till du är så bekväm med det att allt annat bara känns konstigt.

Så, vad är då Hook Grip och varför använder vi det? Det är helt enkelt en metod som vi använder för att greppa en skivstång eller vad som helst som har en ungefär likadan diameter. För att fixa till ditt hook grip, följ de här stegen:

1. Öppna dina händer så mycket som möjligt och se till att skivstången ligger djupt i handflatan.
2. Lägg din tumme runt skivstången så långt du kan.
3. Greppa din tumme med ditt pekfinger och långfinger och dra dom ännu tightare runt skivstången samtidigt som ditt ring och lillfinger håller tag i skivstången.
4. ?????
5. PR

Hook grip har funnits sedan urminnes tider. Den amerikanska tyngdlyftningslegenden Tommy Kono berättar att när han började lyfta (runt 1945) använde han hook grip som han hade sett i en bok. Det arvet fortsätter än idag och VARENDA person som tävlar inom tyngdlyftning i världen, universumet och antagligen i okända galaxer långt härifrån använder hook grip. Därför borde du göra det också. Behöver du mer bevis än alla medaljer som har vunnits under de olympiska spelen sen, typ, någonsin? Okej, visst, här har du:

1. Hook grip är starkt som satan. Du förvandlar i princip din hand till en organisk variant av dragremmar. Vill du ha ett test? Prova att hänga från en skivstång med ett normalt grepp, sen testar du hook grip. Vilket skulle du vilja slå vad om gör att du kan hänga längre? Du kommer antagligen att sluta för att det är så sjukt obekvämt för tummen snarare än att ditt hook grip faktiskt inte håller längre. Det här är ett test, så var snäll och använd inte hook grip om du ska göra pullups om det inte är för att vinna ett vad eller något.

2. Hook grip tillåter dig att accelerera skivstången med avslappnade armar. Eftersom greppet är passivt, stången hålls av friktionen som skapas av vikten från skivstången som kör in din tumme i dina fingrar, så ka du skapa ett otroligt bra grepp utan att spänna musklerna i underarmarna. Avslappnade armar innebär bättre lyft. Har du någonsin hört en coach som korrigerat dig och sakt åt dig att inte dra med armarna? Det är i princip för att du spänner armarna i onödan.

3. Hook grip tillåter en bra rackning av stången i en clean. Det här bygger vidare på föregående punkt, men den passiva och avslappnade naturen i greppet gör det enklare att öppna handen och leverera stången till dina axlar samtidigt som du håller upp armbågarna. Personer som inte använder hook grip och istället försöker krama livet ur stången slutar oftast med sina händer fastlimmade helt runt stången, en dålig rackposition och i slutändan ett misslyckat lyft.

Ok, jag har övertygat dig om vikten av hook grip nu, va? Trots alla bra saker med hook grip hör vi ofta en del klagomål om det och snälla som vi är går vi in lite på det också. De flesta klagomål faller inom två kategorier:

1. Mina händer är för små! Nej, de är de inte. Mer troligt är att du inte har greppat stången djupt in i din handflata eller greppat den tillräckligt med fingrarna. Halil Mutlu vann tre olympiska guld på raken och han är 150cm lång och tävlade i 56kg klassen innan han klev upp till 62kg. Killen är liten och hade små händer men han hook grippade som en boss. Vi har dessutom olika skivstänger med olika diameter där 15kg stängerna är 25mm i diameter jämfört med den normala 28mm diametern. Så om du inte bokstavligen är en baby så är dina händer inte för små.

2. Det gör ont! Ptja, life is pain, anyone who says differently is selling something. Allvarligt, om vi bortser från en av världshistoriens sämsta filmer så är obehaget som hook grip orsakar bara temporärt och avtar när du blir mer bekväm med greppet. Om du bara använder dig av det tillräckligt ofta kommer obehaget försvinna, utbytt av massvis med personbästa.

Till sist, du kan tejpa dina tummar innan du lyfter vilket borde minska en del av obehaget. Här är en video med Rich Froning där han går in i detalj om hur du ska tejpa din tumme.

Så, i min normala anda har jag täckt ett enkelt ämne i en nästintill pedantisk anda. Inte så mycket som finns kvar att säga förutom det här: Vet du vem som önskar att han använde hook grip? Den här killen.